Top 10: Bordspellen bij Halloween
- Jeu
- 8 okt 2019
- 6 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 okt 2019
De obligate top 10-lijst voor Halloween van Bij Gebrek Aan Beter is hier! Wat ons betreft is Halloween een van de beste importproducten uit onze Keltische buurlanden. Dus, je wil eens wat spanning in je bordspelleven? Dan helpen we je verder met onze top 10 in horrorspellen. In willekeurige volgorde dan, want het gaat erom waar je je het meest tot aangetrokken voelt (of afgestoten, want horror).

1. Elder Sign Spelers: 1-8. Designers: Richard Launius en Kevin Wilson. Uitgever: Fantasy Flight Games. Elder Sign is een van onze favoriete coöperatieve spellen. Net als veel andere spellen op deze lijst, speelt het zich af in de mythos van Lovecraft (kosmische horror: de mens stelt niets voor in tegenstelling tot de krachten die dominant zijn in het universum) in de jaren '20 en '30. Iedere speler is een onderzoeker die wil voorkomen dat héle nare wezens ons universum binnenkomen. Daarvoor wordt research gedaan en ga je veel dobbelstenen rollen. De setting van het basisspel is een verlaten museum in Arkham, met allerlei vreemde exhibities.
Mocht je dit spel leuk vinden, dan zijn er veel uitbreidingen die je naar een andere omgeving brengen, zoals Egypte, Alaska en andere locaties. Deze uitbreidingen hebben vaak ook nog een sterker verhaal dan het basisspel.
De echte horror: Het proberen te lezen van het kriegelige bokkenpotenlettertype op de kaarten.

2. Arkham Horror: The Card Game Spelers: 1-2. Designers: Nate French en Matthew Newman. Uitgever: Fantasy Flight Games.
Weer een spel met een Lovecraftiaanse setting? Jazeker, daar zijn toevallig veel goede horror games in te vinden. Jij en je buddy zijn onderzoekers die een hele campaign (meerdere sessie gelinkt aan één overkoepelend verhaal) gaan spelen. Je probeert samen het grote, gruwelijke, mysterie op te lossen. Erover schrijven zou spoilers betekenen, dus nee, dan doen we niet.
Je personage wordt steeds sterker, doordat je een kaartendeck ontwikkelt. Je schaft onderzoeksmiddelen, wapens en occulte voorwerpen aan om het gevaar beter het hoofd te bieden. Uiteindelijk faal je toch, maar de route ernaartoe is leuk!
De echte horror: De echte horror in Arkham Horror is dat het ontzettend duur is. Je betaalt ongeveer 40 euro voor de basisset en ongeveer 20 euro voor iedere kleine uitbreiding en 30 voor de 'deluxe uitbreidingen'. Mensen vertellen zelfs dat je twee(!) basissets nodig hebt om het fatsoenlijk te spelen. Wil je een complete campaign spelen, dan moet je eerst nog een 'deluxe uitbreiding' kopen en daarna de zes losse bijbehorende avonturen. Ga er dus uit dat je per campaign ver over de 100 euro moet besteden.

3. Betrayal at the House on the Hill
Spelers: 3-6. Designers: Rob Daviau, Bruce Glassco, Bill McQuillan, Mike Selinker, Teeuwynn Woodruff. Uitgever: Avalon Hill Games/Wizards of the Coast
Met een paar anderen kom je terecht in een groot landhuis. De volle maan schijnt, het gebouw staat in niemandsland. Kortom, wat kan er nu misgaan?
Nou alles dus. Bij Betrayal at the House on the Hill kom je onwetend het huis in. Je hebt geen kennis over wat er aan de hand is met het gebouw. Dat wordt pas later bekend, als de haunting in het huis sterk genoeg wordt. Op dat moment worden spelers naar een van de 50+ scenario's verwezen op basis van wat ze in het huis gevonden en meegemaakt hebben. Erover vertellen zouden spoilers betekenen. Maar ga ervan uit dat je vaak als voormalige teamgenoten tegenover elkaar komt te staan. Het zijn de scenario's die het spel uniek maken, de beste en slechtste B-film thema's passeren de revue!
De echte horror: Dat de uitbreiding, Widow's Walk, echt slecht is. Wegblijven!

4. Mysterium Spelers: 2-7. Designers: Oleksandr Nevskiy en Oleg Sidorenko. Uitgever: Libellud.
Iemand van jullie is vermoord. Maar door wie, wat, waar en waarmee? Dat gaan jullie als mediums uitzoeken. Wel handig dat de geest van diegene teruggekeerd is om wel hele obscure hints te geven.
De speler die de geest (hij/zij mag niet praten!) is geeft de mediums prachtige, vreemde kaarten (denk Dixit) om de mediums in de juiste richting te wijzen. De kaarten lijken totaal niet op het wie, wat, waar en waarmee dat achterhaald moet worden, wat tot verwarrende situaties kan leiden. Dit spel is daarnaast mooi.
De echte horror: Dat je je vrienden wel denkt te kennen, maar zij jou niet. Of is het andersom?
5. Last Night on Earth
Spelers: 2-6. Designer: Jason C. Hill. Uitgever: Flying Frog Productions.
LNoE is eerder door ons besproken en goed bevonden voor wat achteloos dobbelsteensmijtwerk. Een lekker lichte horrorgame waaruit geweldige verhalen voortkomen. Je moet het niet spelen als je competitief aangelegd bent, dan is dit spel een ware nachtmerrie.
De echte horror: Dat je het geluid van dobbelstenen in je dromen nog hoort.

6. Chaos in the Old World Spelers: 3-4. Designer: Eric M. Lang. Uitgever: Fantasy Flight Games.
Dit is het spel voor onze Edgelords pur sang. Het spelbord beeldt een kaart uit van uitgerekte mensenhuid, dus dan weet je het wel. Jullie zijn allemaal de bad guys hier.
Iedere speler speelt één van de vier Chaos Gods in Warhammer Fantasy. Het doel van het spel is om de wereld te ruïneren in het evenbeeld van jij als god. Je levert een asymmetrische strijd met de andere goden. Dat gaat door het brengen van geweld (Khorne), het verspreiden van ziektes (Nurgle), het gebruik van magie (Tzeentch) of door grenzeloos hedonisme (Slaanesh). Serieus, bij die laatste kan je kaarten spelen als Prince of Pain én Prince of Pleasure. De echte horror: Zie maar eens een exemplaar te vinden. Door allerlei licensing issues verkeert dit spel in juridische limbo en mag je er waarschijnlijk op e-Bay een flinke prijs voor betalen. Op Amazon wordt ie verkocht voor 270(!) dollar.

7. Fury of Dracula
Spelers: 2-5. Designers: Frank Brooks, Stephen Hand, Kevin Wilson. Uitgevers: Wizkids en Fantasy Flight Games
Eén van jullie speelt Dracula. De rest jaagt hem op. Of is het andersom? Bij dit spel is het onduidelijk waar Dracula zich precies bevindt. De taak aan de menselijke spelers hem te vinden. Dracula wil juist de mensen aanvallen op momenten dat het hém uitkomt en niet andersom. Dit alles speelt zich af op een prachtige kaart van het Europa ten tijde van Bram Stokers Dracula.
De echte horror: Dat iedereen nu Van Helsing uitspreekt als 'Vaeeeeeehn Helsing'.

8. Eldritch Horror
Spelers: 1-8. Designers: Corey Konieczka en Nikki Valens. Uitgever: Fantasy Flight Games.
De wereldkaart ligt voor je, jij en je team gaan een Ancient One te lijf om de wereld van de jaren '20 en '30 te redden. Je personage blijft zich ontwikkelen in dit spel. Dat kan goed zijn, maar voor hetzelfde geldt dat hij of zij getraumatiseerd raakt. Bij iedere locatie waar je langskomt krijgt een speler te maken met een mini-verhaal waar er dan keuzes en skill checks gemaakt moeten worden. Faal je de skill checks, dan kan je verwachten dat het avontuur een nare wending gaat krijgen. Een hele nare wending.
Bij Eldritch Horror moet je samenwerken om het spel tot een voor Lovecraftiaanse begrippen goed einde te brengen.
De echte horror: Dat je één tot twee uur bezig bent met het opzetten van het spel.

9. Mansions of Madness
Spelers: 1-5. Designer: Nikki Valens. Uitgever: Fantasy Flight Games.
We horen de gepijnigde schreeuwen van de echte bordspelpuristen al. Mansions of Madness speel je met een app, je kan niet zonder. Je moet dus een tablet of telefoon bij de hand hebben, terwijl je je personages over het bord verplaatst. De app vertelt je wat er gebeurt en soms betekent het dat je een puzzel op de app moet maken. En het is verrassend goed, alhoewel we het uiteindelijk niet vaak gespeeld hebben. Misschien heeft dat toch iets te maken met het digitale element?
MoM is een coöperatief spel en speelt zich net als veel andere spellen op deze lijst af in de mythos van Lovecraft. Dus verwacht tentakels, het verlies van je goede geestelijke gesteldheid en veel cultusaanhangers. En wéér een omineus huis op de kaft.
De echte horror: APPS GADVERDAMME!

10. Escape from the Aliens in Outer Space
Spelers: 2-8. Designers: Mario Porpora, Pietro Righi Riva, Luca Francesco Rossi, Nicolò Tedeschi. Uitgever: Osprey Games.
Het licht is uitgevallen in in space, nobody can switch on the lights. Je weet niet waar de anderen zijn, maar je wil de escape pods bereiken. Oh ja, de helft van jullie team is gemuteerd tot monster en wil de laatste overlevenden dood hebben. Succes.
Het interessante van dit spel is dat iedereen een eigen klein whiteboard-boekje heeft van de kaart waarop gespeeld wordt. Hier maak je je aantekeningen in het geheim en noteer je waar jij op dat moment bent. Erg spannend!
De echte horror: Iemand die zijn whiteboard-boekje meeneemt naar de wc (omdat ie de groep niet vertrouwt).

Comments