top of page

Review: Elder Sign

  • Foto van schrijver: Jeu
    Jeu
  • 22 apr 2020
  • 5 minuten om te lezen

De meest interessante avond in het museum vind je niet in Ben Stillers Night at the Museum, maar in het Miskatonic Museum ten tijde van het Interbellum. Hoe vaak krijg je de kans om een museum te verkennen vol sektes, verboden kennis en monsters met onuitspreekbare namen? En dat allemaal puttend uit de Cthulhu-mythos van auteur H.P. Lovecraft? Die kans komt enkel voor als de planeten zich op één lijn schikken over dit kleine planeetje dat drijft in een zee van zalige onwetendheid. Vandaag bespreekt Bij Gebrek aan Beter Elder Sign.

Elder Sign (2011) is ontworpen door Richard Launius en Kevin Wilson en wordt uitgegeven door Fantasy Flight Games. Het is een van de vele Fantasy Flight-spellen die de Cthulhu-mythos als setting hebben. Ga maar na, zo zijn er: Arkham Horror: The Board Game, Arkham Horror: The Card Game, Eldritch Horror, Mansions of Madness en anderen.

Cthulhu? Cthulhu is al een tijdje hip in bordspelland, zodanig zelfs dat sommige mensen een beetje moe beginnen te worden van het thema. Wij hebben daar nog geen last van, zolang de spellen goed blijven. Cthulhu is een van de bekendere 'goden' in Lovecrafts verhalen en leent zijn naam aan een hele reeks verhalen die verband met elkaar houden: de Cthulhu-mythos.


Lovecraft hier op een van zijn betere dagen.

De horror van Lovecraft (1890-1937) wordt beschreven als kosmische horror. Dat is het idee dat de mens niet centraal staat in het universum en eigenlijk maar een nietig ras is. Dat in tegenstelling tot de ontzettend machtige wezens die in het universum bestaan die door mensen, bij gebrek aan een beter begrip, als goden geduid worden. Deze wezens bemoeien zich, als ze een keer zin hebben, met het leven op aarde, maar het is onduidelijk waarom. Hoe dan ook, hun invloed reikt ver op aarde. Het is dus een spannende setting voor bordspellen en fans van complottheorieën (5G is echter absent).


Lovecraft was overigens vooral in zijn jonge jaren een ontzettende racist in zijn schrijven, maar dat is in de spellen van Fantasy Flight weggefilterd. Dat maakt het toch wat beter geschikt voor de huidige tijden. Overigens hebben mensen hier veel meer agency dan in Lovecrafts werk. In Fantasy Flights Cthulhu-mythos kan je een monster gewoon nog met een jachtgeweer overhoop schieten.

Hoe het werkt Een van de vele Ancient Ones (de eerdergenoemde 'goden) probeert zich te manifesteren op aarde. Het is jullie doel om dat te voorkomen. En dat moet snel gebeuren, want de klok tikt. Hoe doe je dat? Door Elder Signs te verzamelen.


Aan het begin van het spel kies je als groep de Ancient One waartegen gestreden gaat worden, maar ook welke investigators de komende dagen in het museum zullen verblijven. Zoals gewoonlijk heeft iedere onderzoeker een hoeveelheid aan health, maar tegelijkertijd ook een hoeveelheid aan sanity. Verlies je al je 'geestelijke gezondheid' (in het Nederlands klinkt het echt slechter dan in het Engels), dan ligt je personage uit het spel omdat die gek geworden is. Dat laatste moet natuurlijk in de Cthulhu-mythos, want je zou niet de eerste zijn die gek wordt in Lovecrafts universum. Verlies je al je health, dan ben je, tsja, dood.

Hier heeft een speler twee verschillende spells (Vision Quest en Markings of Isis) die precies hetzelfde doen. Saai!

Iedere speler speelt één (of meerdere) van de investigators die het spel biedt. Allemaal hebben ze hun eigen sterktes en zwaktes. Professor Harvey Walters is bijvoorbeeld goed in het zoeken van clues en is geestelijk sterk, maar valt al dood neer als ie over een willekeurig neergelegde tentakel struikelt.

Niet aanraken! Hier krijg je in plaats van een boze beveiliger een horde monsters achter je aan.

Dobbelwaanzin Je beweegt van de ene locatie naar de andere in het museum. Daar moet je allerlei (meestal ellendige) dingen doorstaan om het tot een goed einde te brengen. En dat werkt met dobbelstenen. Als speler rol je standaard zes groene dobbelstenen. Deze dobbelstenen zijn voorzien van symbolen die overeenkomen met het mysterie dat opgelost moet worden. Rol je de correcte hoeveelheid symbolen die je nodig hebt, dan besteed je de dobbelstenen. Dan kan je ook nog diverse items inzetten die je verzameld hebt om extra dobbelstenen te rollen (de betere gele dobbelsteen of de nóg betere rode dobbelsteen). Ook heb je wat mogelijkheden om dobbelstenen opnieuw te rollen. Je hoort het al, dit is Yahtzee met Cthulhu. Als speler probeer je continu jouw kansen om te slagen zo groot mogelijk te maken.

Door het afronden van diverse mysteries vind je nieuwe spullen, spreuken en andere zaken die je kunnen helpen om de moeilijkste en gevaarlijkste mysteries op te lossen. Als je genoeg voorbereiding hebt, kan je overwegen om via een portaal naar een andere wereld te stappen, waar je sneller elder signs kan vinden. Maar besteed niet te veel tijd aan je voorbereiding, want iedere vier beurten slaat de klok 12 uur 's nachts en handelt de Ancient One. Dan verlies je bijvoorbeeld voor de volgende dag het gebruik van een aantal dobbelstenen, komen er monsters in het spel, of versnelt het de komst van de Ancient One waaroor je het spel verliest. Gekmakend.

Elder Signs heeft ons het woord 'ululations' geleerd.

Gemiste kans Begrijp ons niet verkeerd, Elder Sign is een leuk spel, maar toch zijn er een paar thematische zaken die niet helemaal passen. Stel, je moet een eeuwenoude papyrustekst ontcijferen. Het is een moeilijke test, dus zet je een item in dat je een rode dobbelsteen oplevert. Laat dat item nou net een flame thrower zijn. Rare manier om een tekst te ontcijferen. Dat soort zaken ga je vaker tegenkomen bij Elder Sign. Ook houd je je items niet bij je: naar ze één keer gebruikt te hebben leg je ze af. Daarnaast zijn er diverse items, spreuken en bondgenoten die eigenlijk allemaal hetzelfde doen (hier, een dobbelsteen). Dat doen andere spellen in de mythos beter, zoals bijvoorbeeld Eldritch Horror, waar ieder item uniek is en je ze bij je kan blijven houden.

Aanrader

De spellen van Fantasy Flight Games die zich afspelen in Lovecrafts Cthulhu-mythos staan bekend omdat je ellendige dingen mee gaat maken. Een beetje masochisme moet je liggen om Elder Sign waarderen. Als je het gelukselement niet vervelend vindt, dan kan je een hoop plezier hebben. Het is daarnaast niet voor niets dat we Elder Sign in onze Top 10 van spellen voor Halloween hebben staan.

 

Voor wie is het

- Voor als het je geen probleem is om namen als Chtulhu, Azathoth, de Necronomicon en Shub-Niggurath uit te spreken zonder erover te struikelen

- Voor als je meent dat we op een eiland leven van onwetendheid in een zwarte zee van oneindigheid en dat het niet aan ons besteed is om ver te reizen

- Voor als het idee van coöperatief dobbelen je niet afstoot

 

Voor wie is het niet

- Voor als pijn lijden jou niet gelijk staat aan plezier hebben - Voor als je de dobbelsteenworp verfoeit - Voor Lovecraft-puristen die willen dat je geen en-ke-le kans hebt

 
 
 
 

Commentaires


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

©2019 door Bij gebrek aan beter.

bottom of page