Review: Warhammer Underworlds
- 20 aug 2019
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 okt 2019
We gaan op safari naar de binnenstad. We zien een winkel met een groot logo van Warhammer. Je wil eigenlijk naar binnen om de fraaie miniaturen van dichtbij te zien. Maar sssjt! Daar zien we de nekbaard in het wild. Stil nu, voordat je de toorn wekt van de gatekeepende alpha-nekbaard. Dan vertelt ie je dat Warhammer alleen maar voor de echte diehards is en dat de harde kern 'fortiekee' speelt, ook wel bekend als Warhammer 40.000 (40k).
Het bovenstaande is natuurlijk het stereotype beeld dat bestaat (en voor een gedeelte soms waar is) over mensen die in de Warhammer-hobby zitten. De winkel bij ons in de stad was overigens erg verwelkomend, totdat ze opgeheven werd. En die winkel rook lekker. Nondedju, Games Workshop, welke geurstokken gebruiken jullie?

Ik lieg, als ik zeg dat ik Warhammer niet leuk vind. Het is een hele hobby: het bouwen van miniaturen (sorry, 'models'), ze verven, en waar je vervolgens een prima spel mee kan spelen. Zolang je het geen probleem achthonderd dobbelstenen te gooien om te bepalen dat je iets geraakt hebt. Ik heb daarnaast veel te veel tijd doorgebracht met het doorlezen van allerlei wiki's (ik kan je nu het verschil tussen de Chaos Gods uitleggen), het spelen van Warhammer video games (Dawn of War, Vermintide 1 & 2, Total War, etc.) en ik heb een Golden Brush gewonnen (de prijs voor enigszins competent geschilderde miniaturen) om te zeggen dat het me niets doet. Warhammer Underworlds
Serieus, Warhammer is leuk met de juiste mensen en zeker met de recente bordspelvariant van Warhammer Underworlds. Dit is niet de traditionele tabletop wargame (miniaturen op de tafel die bewegen aan de hand van een meetlat, geen bord maar wel scenery) en is juist een bordspel.

Warhammer Underworlds speelt zich af in de fantasy setting van Warhammer, Age of Sigmar. Daarin strijden kolossale mensen in gouden pantser en halfnaakte dwergen met felrode hanenkammen tegen paddo-vretende goblins (geen grap), terwijl andere mensen alleen maar "BLOOD FOR THE BLOOD GOD!" schreeuwen en alles willen slopen. Net als Disney dus.
Warhammer Underworlds (2017 - heden) is een serie die uitgegeven wordt door Games Workshop. Het basisspel kan je met twee spelers spelen, maar koop je meer warbands, dan kan je met meer spelers tegelijkertijd spelen (tot en met vier). Ieder jaar komt er een nieuwe basisset uit waar je mee kan beginnen. 2017 had Shadespire, 2018 Nightvault en 2019 gaat Beastgrave krijgen.
Inspanning Warhammer is berucht (of beroemd, ligt aan wie je het vraagt) voor de hoge instapdrempel. Je moet de onderdelen van de miniaturen uit een sprue knippen, vijlen, lijmen en dan mogelijk nog verven. Veel gedoe, je zou verwachten dat ze kant en klare mini's meeleveren. Zeker bij Underworlds omdat ze het marketen als een instapspel (gateway game), maar nee. Je moet ze alsnog zelf bouwen. Ik vind dat leuk, maar een hoop mensen niet. Misschien heb ik onbewust te veel lijmdampen geïnhaleerd. Wel heeft Games Workshop ervoor gezorgd dat deze mini's makkelijk te bouwen zijn: je hebt zelfs geen lijm nodig om ze in elkaar te zetten.
Verven hoeft natuurlijk niet, maar deze mini's lenen zich daar perfect voor. Games Workshop is nog altijd de top als het gaat om miniaturen (mogelijk omdat ze de mini's zelf gieten in Nottingham en niet uitbesteden aan China). Om spelers te helpen heeft Games Workshop hele tutorials op Youtube gezet, zoals die hieronder. Deze video's zijn behoorlijk behulpzaam zijn, zelfs voor ervaren ververs.
Heb je alle mini's in elkaar gezet, dan kan je je eerste potje spelen. Maarrrr, ga niet te snel. Eerst moet je een deck van kaarten voor je warband samenstellen. Dit deck bepaalt hoe je aan overwinningspunten komt (waar je het spel mee wint) en welke kaarten je kan spelen om je tegenstander te slim af te zijn of om je eigen troepen op te waarderen. Het gevolg is dat als een speler meer ervaring heeft met Underworlds, dat die een zeer groot voordeel heeft op een nieuwe speler. Daardoor speel je het spel toch minder snel met iedereen. Tenzij je het heerlijk vindt om mensen helemaal te slopen in hun onwetendheid, n00bpwner die je bent.
Nadat je een dek hebt samengesteld voor je warband kan je beginnen!

Hoe werkt het? Spelers willen de meeste overwinningspunten behalen. Hoe ze punten behalen ligt aan hun eigen kaartendeck. Een speler stelt vooraf samen op welke manieren hij wil winnen (die informatie is geheim, want die zit in het deck verstopt). Iedere beurt activeert een speler een strijder op de kaart en voert dan acties uit zoals, bewegen, aanvallen, een charge of een verdedigende actie.
Dobbelstenen worden over de tafel gesmeten om te zien of een aanval slaagt (niet op de mini's gooien! Je weet wie je bent). Wat Underworlds goed doet is dat het je veel mogelijkheden geeft om de resultaten van de dobbelsteenworp beïnvloeden in jouw voordeel. Valt jouw vechter iemand aan die omsingeld is door een andere bondgenoot van jou? Dan geldt een van de symbolen op de dobbelsteen nu ook als een hit, waar die eerder als een miss zou gelden. Je wil ervoor zorgen dat de vechters van je tegenstander omringd worden als een piñata.
Na afloop van de activatie van een strijder heeft iedere speler de mogelijkheid een kaart te spelen. Niet slechts één, maar ieder mag om de beurt een kaart spelen tot beide spelers klaar zijn, net als een slap contest, auwww. Dan mag de volgende speler een miniatuur activeren. Dit gebeurt drie rondes, waarna het spel eindigt.

Competitie versus plezier beleven Warhammer Underwolds is goed bevallen. Potjes zijn kort en vanwege de kleine schaal van de strijd voelt iedere actie belangrijk. Iedere warband speelt totaal anders ten opzichte van andere warbands. De één is bijvoorbeeld heel defensief ingesteld en de ander juist aanvallend. Maar vreemd genoeg ging ik minder spelen naar verloop van tijd. Ik heb nu vijf warbands en de hoeveelheid kaarten is inmiddels gigantisch geworden. Dit voorkomt dat ik snel een potje kan spelen met iemand en dat heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik het spel niet meer op tafel breng. Dat is dus ook mijn fout.
Warhammer Underworlds is duidelijk ontworpen om competitief gespeeld te worden. Games Workshop organiseert hele toernooien hiervoor, waarbij speler zich de kaartendecks meester hebben gemaakt die bij hun warband passen. In die zin is het zo ontoegankelijk als het beroemde kaartspel Magic: The Gathering. Ik heb daarnaast nooit begrepen waarom bord- en kaartspellen competitief gespeeld moeten worden. Eigenlijk moet je een andere speler vinden die geïnvesteerd is in het spel, die graag eigen kaartendecks samenstelt en een eigen warband heeft, om volledig van het spel te genieten. Ik raad Warhammer Underworlds dan ook alleen aan voor mensen die daadwerkelijk in competitief verband willen spelen. Wel leuk: de miniaturen van Underworlds kan je gebruiken in reguliere Age of Sigmar-spellen. Underworlds lokt daarmee uit om ook andere Age of Sigmar producten te kopen, dus pas op dat je niet in het konijnenhol valt.
Voor wie is het? - For da WAAAAGH - Voor mensen die bouwen en verven geen probleem vinden (of dat zelfs leuk vinden) - Voor als subtiliteit niet jouw sterkste punt is
- Mensen die dit competitief willen spelen
Voor wie is het niet?
- Waarom zitten mijn miniaturen in rekjes?
- Voor mensen die gevoelig zijn verzamelingen compleet te maken (duur!)
- Waar zijn mijn houten blokjes om te schuiven?
Comentários