Review: Tales of the Arabian Nights
- Jeu
- 21 okt 2019
- 4 minuten om te lezen
In Tales of the Arabian Nights ondergaat Aladdin een geslachtsverandering bij een fontein nabij Cairo. Ali Baba vindt de olielamp met Will Smith erin. Sindbad reist naar Engeland om de druïden van Stonehenge te bezoeken. Sheherazade vertelt niets meer, want ze is getransformeerd in een gorilla. Dit zijn alledaagse zaken in het unieke Tales of the Arabian Nights.
Tales of the Arabian Nights (2009) is ontworpen door Eric Goldberg en wordt uitgegeven door Z-Man Games. Je kan het spelen van één tot en met zes spelers, maar meer dan vier raden we niet aan, want dan duurt het echt te lang voordat je iets mag doen.

Bij Bij gebrek aan beter zijn Vera en Jeu arabisten en islamologen en de directe omgeving bestaat uit religiewetenschappers en historici. Dus ja, dan is Tales een verplichte koop voor ons geweest.
Hoe werkt het?
Tales of the Arabian Nights is een verhalenspel. Iedere speler speelt een (semi-) bekend personage uit Arabische vertellingen. Tales heeft maar weinig spelmechanieken. Alles draait om het vertellen van verhalen. Dat uit zich onder andere in een vuistdik verhalenboek dat van speler tot speler gaat. Je gaat namelijk teksten voorlezen aan de speler die aan de beurt is en daar is een gevoel voor drama bij nodig. Wij hebben het spel wel eens gespeeld met iemand die met moeite Engels leest en van nature al monotoon spreekt. Zo iemand weet het verkennen van de mythische City of Brass net zo interessant te maken als het oplezen van je belastingaangifte. Speel dit spel met mensen die (enigszins) theatraal aangelegd zijn en je hebt een hilarische avond voor de boeg.


Je kan dit spel 'winnen', alhoewel niemand daar in de praktijk in geïnteresseerd is. Tales is absoluut geen competitief spel en leent zich daar niet voor. Het gaat erom dat je vreemde ervaringen met elkaar beleefd. Er zijn twee meters in overwinningspunten: story points en destiny points. Hoe haal je die punten? Door volledige willekeur. Jouw personage moet simpelweg dingen meemaken en ieder evenement levert iets anders op. Voordat het spel begint kies je in het geheim voor jezelf de scores die je nodig hebt om het spel te winnen, zolang het precies 20 punten in totaal zijn. Heb je die punten gehaald, dan ga je naar Bagdad (waar iedereen gestart is) om het spel te winnen.

Als een speler aan de beurt reist die een afstand naar gelang hij of zij rijk hij is. Ben je rijk, dan heb je veel bagage en reis je traag, behalve op zee, want dan huur je met gemak een schip. Arme sloebers reizen daarentegen relatief snel. Eenmaal aangekomen op een locatie wordt er een kaart getrokken. Hierop staat wie of wat je tegenkomt (bijvoorbeeld een wizard). Dan wordt er bepaald welk karaktereigenschap dit persoon heeft (de wizard is nu een mad wizard). Dit alles wisselt bij of het ochtend, dag of nacht is. Zo is het ene encounter met een profeet het andere niet. Ook staan er getallen op de kaart die corresponderen met het encounter. Dat encounter moet nu opgezocht worden in het Grote Verhalenboek. Dat alles is best wat administratie, maar dan heb je alles klaar voor een mooi verhaal.

Heeft de voorlezer (een rol die iedere ronde doorgegeven wordt) het avontuur in het boek eenmaal gevonden (er zijn er meer dan 2000), dan begint het meest interessante van het spel. Om spoilers te voorkomen zullen we hier geen voorbeelden plaatsen. Het zelf ondergaan van de vreemde verhalen willen we jullie niet verpesten.
Het verhaal wordt voorgelezen en de actieve speler wordt vervolgens gevraagd naar of hij of zij bepaalde skills bezit die invloed kunnen hebben op hoe het verhaal verloopt. Zo ja, dan kan die persoon een interessante onthulling verwachten. Bezit die persoon geen vaardigheden die van toepassing zijn? Dan kan hij of zij nu een beslissing nemen die op de spelerskaart aangegeven staat. Je kiest trouwens aan het begin van het spel al drie skills. Je kan er gedurende het spel meerdere ontwikkelen, maar ook mastery bereiken in een bepaalde vaardigheid (dat weer extra bonussen oplevert). Piety in combinatie met seduction is altijd een leuke tegenstelling die mooie resultaten op kan leveren.


Heb je een avontuur afgerond, dan kan je er positieve en/of negatieve dingen aan overhouden, zoals een zeldzaam artefact of misschien raak je gewond. Waarschijnlijk verzamel je ook nog destiny en story points, mocht je het interessant vinden om dit spel te willen winnen.
Lang
Dit spel kan erg lang duren. In de praktijk hebben we misschien maar één keer een spel afgerond. Bij de meeste potjes besloten we als groep om eertijds te stoppen. Niet omdat het niet leuk is, maar omdat we lang genoeg gespeeld hadden. Ook kan het soms gebeuren dat iemand zó veel negatieve statussen verzameld dat bijna alles onmogelijk wordt voor die persoon. Dan is het geen avonturenspel meer, maar een tragedie.
Voor wie is het?
- Voor als je graag ruzie maakt of Robin Williams of Will Smith de betere Genie is
- Voor als drama je favoriete vak was
- Voor als je vindt dat het sprookjesbos te weinig erotische elementen bevat
Voor wie is het niet? - Voor als je bij voorleeswedstrijden als laatste eindigde
- Als "minder, minder, minder" je politieke mantra is geworden
- Voor als totale willekeur een nachtmerrie voor jou is
Comments