Review: Star Wars - Imperial Assault
- Jeu
- 17 dec 2019
- 6 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 dec 2019
Op het schoolplein ruzieden we over wie Han Solo en wie Luke Skywalker mocht spelen. Dat was toen George Lucas opnieuw de klassieke Star Wars-trilogie uitbracht, voorzien met spúúglelijke CGI. Vroegâh dus, toen er geen goede Star Wars-bordspellen bestonden. Nu Episode IX uitkomt en Baby Yoda alomtegenwoordig is, is er veel veranderd. Er bestaan nu veel goede bordspellen die voorzien zijn van het thema Star Wars, waarvan Imperial Assault ons in het bijzonder bijstaat.
Bij gebrek aan beter lift graag mee op de hypetrein van Star Wars, zeker nu The Mandalorian en Episode IX zo prominent op ieders social media feed verschijnen. Dus waarom zouden we Star Wars: Imperial Assault niet eens reviewen?

Star Wars: Imperial Assault (2014) is ontworpen door Corey Koniezka, Jonathan Ying en Justin Kemppainen. Het speldesign is gebaseerd op Descent, maar is verder verfijnd in Imperial Assault. Het wordt uitgegeven door Fantasy Flight Games. Normaal gesproken speel je het spel met 2-5 spelers, maar sinds kort is er een app uit waardoor je het spel zelfs in je eentje kan spelen. Je krijgt er een berg aan miniaturen bij, maar ze zijn ongeschilderd (de mini's die je ziet zijn door ons geverfd) en je hoeft alleen de AT-ST te 'bouwen' door de juiste stukjes in elkaar te zetten: simpel. Mocht je de set willen verven, wees er dan van bewust dat dezelfde soort mini's geen variatie in de poses hebben (alle negen Stormtroopers hebben bijvoorbeeld precies dezelfde houding, dus het verven daarvan wordt al snel wat eentonig).

Je kan het spel in een campaign-modus spelen (meerdere speelsessies die één groot verhaal vormen) of in een skirmish-modus (één-tegen-één zonder verhaal). Deze review focust zich op de campaign, die we zonder app en tweemaal met vijf spelers gespeeld hebben. Overweeg je Imperial Assault te kopen om alleen skirmish te spelen, kijk dan of Star Wars: Legion niet beter bij je past.

Wil je het spel uitbreiden? Nou, dat is geen probleem bij Imperial Assault. Volgens Boardgamegeek zijn er 49 (!) uitbreidingen beschikbaar: variërend van grote dozen vol mini's, terreinstukken en campaigns (Hoth, Jabba's paleis, etc.), tot aan doosjes met een enkele mini met zijn eigen missie. Er zijn nu zo veel uitbreidingen op de markt dat Fantasy Flight aangegeven heeft om voor onbepaalde tijd te stoppen met het ontwikkelen van nieuwe expansions. Bij Bij gebrek aan beter hebben we ook een campaign gespeeld met de uitbreiding Twin Suns, die we erg konden waarderen. Deze review neemt echter alleen het basisspel in beschouwing. Gelukkig kunnen we zeggen dat het basisspel met meer dan genoeg inhoud komt om je lang bezig te houden.

Hoe het werkt In Imperial Assault speelt een team rebellen tegen de Empire, vertegenwoordigd door één speler die de strijd tegen alle anderen aanbindt. Door de eerdergenoemde app kan je er ook voor kiezen het spel zonder een Imperial-speler te spelen, waardoor het een coöperatieve ervaring wordt. Als jij als de Empire speelt, dan ga je ervoor zorgen dat de anderen aan tafel een slechte avond hebben. En dat is heerlijk. Het moment dat je een AT-ST op tafel laat rondlopen om je vrienden genadeloos overhoop te schieten geeft je net zo'n kick alsof je eigenhandig de Death Star opblaast. Hoe win je? Dat ligt aan het scenario dat je speelt.

Iedere held en Imperial hebben bepaalde eigenschappen die bepalen hoe ver iemand kan bewegen, hoe nauwkeurig men kan schieten (Stormtroopers schieten hier wél raak) en hoe veel damage je doet (vaak afhankelijk van het gebruikte wapen). Veel van die eigenschappen worden uitgedrukt door de dobbelstenen die je mag rollen (deze dobbelstenen hebben allemaal speciale icoontjes, anders dan de normale dobbelstenen, of in alfa-nerdtaal: de d6) waar bepaalde dobbelstenen je mate van succes aanzienlijk vergroten. Is jouw personage niet vaardig in iets, dan rol je dobbelstenen waar veel minder succes-iconen op zitten.

Imperial Assault kent veel regels. Je krijgt een halve bibliotheek aan boekwerk meegeleverd bij dit spel. Niet alles is altijd even duidelijk, en sommige regels treden pas in werking bij uitzonderingen. Die uitzonderingen en onduidelijkheden komen relatief vaak voor en het zorgt ervoor dat je als groep met regelmaat tijdens het spelen nog de handleiding in moet duiken, of de forums van Boardgamegeek moet raadplegen. Dat haalt de vaart er uit, maar gelukkig heeft Fantasy Flight een handige rules reference guide meegeleverd, waardoor je het merendeel alsnog snel kan opzoeken. Ook is er een Learn to play-handleiding bijgeleverd, waarmee je de basisprincipes snel onder de knie krijgt. Er zijn zo veel regels en uitzonderingen dat we hier alleen de basisprincipes uitleggen, anders wordt deze review net zo lang (of kort) als de Kessel Run.
Beide kanten spelen het spel behoorlijk anders, bijna alsof er twee diverse spellen gespeeld worden waar het doel gelijk is: elkaar op een zo tactisch mogelijke manier slopen.
Rebellen

Aan de rebellenzijde speelt iedere speler één held (met minder dan vier rebellenspelers neemt een speler de rol van meerdere personage op zich). Deze helden hebben diverse vaardigheden en wapens die ze in kunnen zetten tegen de Imperial speler. Na afloop van een scenario krijg je experience points en credits om nieuwe vaardigheden en equipment te kopen. Als team ga je bepalen wie wat krijgt: koop je die coole blaster die Han Solo ook draagt, of geef je de Wookie wat pantser, omdat 'ie de hele tijd granaten kopt?
Je personage wordt gedurende de campaign steeds sterker en krijgt alsmaar gevaarlijkere vaardigheden om te gebruiken. Hoe succesvoller jullie als team zijn, hoe sneller jullie sterker worden. Dat is ook waarom je de Imperial allemaal dingen gaat verwensen als hij jullie het succes onmogelijk maakt.

Empire

Vertegenwoordig je de empire, dan speel je niet alleen de vijand, maar jij bent ook degene die verantwoordelijk is voor het ordelijk laten verlopen van de scenario's. Jij zorgt voor de set-up van het scenario en alleen jij bent degene die weet welke (voor de rebellen) onverwachte gebeurtenissen gaan plaatsvinden en op welk moment dat gebeurt. Je bent de regelneef van het spel.
Op de interwebs lezen we dat veel spelers óf de Imperials als sterker zien óf juist de rebellen. Er bestaat geen eenduidige mening over en dat is waarschijnlijk goed als het om de balans van het spel gaat. In onze ervaring is het altijd spannend gebleven: Er was nooit een duidelijk krachtsverschil. Iedere Imperial-speler was genadeloos richting de rebellen. Andersom was het niet anders. Imperial Assault wordt bij ons uiterst competitief gespeeld, wat ons erg goed bevalt. Per groep gaat dat anders zijn. Ons advies: Laat een ervaren bordspeler (of iemand die al bekend is met IA) als eerste de Imperial zijn. Houd er rekening mee dat als één zijde meerdere keren achter elkaar wint, die steeds sterker wordt ten opzichte van de ander. Als dat gebeurt kan de balans wel enigszins zoek raken.

Als Imperial-speler word je sterker als je het de helden belet hun doelen te behalen. Jij bestuurt alle troepen van de Empire, maar ook de scum and villany waar Star Wars om bekend is. Jij bent degene die (vooraf) bepaalt welke soort troepen er ingezet worden per scenario. Neem je liever een paar elite Stormtroopers mee, of een aantal Royal Guards en Probe Droids? De keuze is aan jou. Iedere ronde bouw jij threat op. Dit is het betaalmiddel dat je inzet om troepen in het veld in te zetten. Soms zet je dan geen nieuwe troepen in om te sparen voor die ene hele gevaarlijke unit, maar ja, misschien ben je dan te laat met versterkingen. Dilemma's!
Ook jij krijgt beloningen na een scenario. Zo kies je upgrades voor je troepen (Stormtroopers die vanaf nu ook granaten gooien, sterker pantser krijgen, etc.). Ook neem je aan het begin van de campaign één van de drie specialisaties aan: Military might, Technological superiority of Subversive Tactics. Maak een goede keuze, die aansluit op wat je leuk vindt spelen, aangezien je de hele campaign vastzit aan die specialisatie. De Imperial kan dus iedere campaign heel anders spelen. Tip: Wil je echt de toorn van je medespelers wekken, kies dan Subversive Tactics.

Aanrader We hebben veel plezier gehad met Imperial Assault. Het samen doorlopen van een campaign zorgt voor een band met je teamgenoten en grote afkeer voor de eenzame Imperial. Zet de soundtrack van John Williams op en Imperial Assault geeft je het gevoel je eigen Star Wars-verhaal te spelen. Als je zoals ons bent, dan wil je het spel met dezelfde groep spelen, zodat iedereen op de hoogte is van de gebeurtenissen in de campaign. Dat vraagt dus wel om de bereidheid en de mogelijkheid van andere spelers om dit spel te spelen.
Imperial Assault vraagt je om als één team te werken, om tactisch spelen en heeft een hoog tempo, waardoor mensen zich niet snel zullen vervelen. Het spel is prachtig vormgegeven, zoals altijd bij Fantasy Flight. Er zijn enkele minpunten, zoals de hoeveelheid naslagwerk die nodig is om het te spelen, maar dat wordt overschaduwd door hoeveel leuke kanten het spel heeft. Nu de volgende Star Wars-film alweer uitkomt, is er geen beter moment om een nieuwe campaign te starten.
Voor wie is het? - Voor als je graag als groep één persoon te grazen neemt
- Voor als je graag de avond van de anderen om zeep wil helpen
- Voor als je vindt dan Han Solo als eerste schoot
Voor wie is het niet? - Voor als Star Wars je al veertig jaar uit de neus komt
- "Waar is Jean-Luc Picard?"
- Voor als je miniaturenspellen beschouwt als spellen voor onverfijnde plebejers
Comments