Review: Star Realms
- Jeu
- 7 okt 2019
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 22 okt 2019
In een relatie is er niets beter dan elkaar volledig kapot te maken. In game dan, Heh.
Star Realms is zo'n spel waarin er geen moment bestaat voor vredelievendheid. In deze Science Fiction-setting zijn jullie allebei de Klingons (pre-TNG), The Empire, Zerg en The Imperium of Man in één.
Star Realms (2014) is een kaartspel dat ontworpen is door Robert Dougherty en Darwin Kastle. Het wordt uitgegeven door White Wizard Games. Het spel is een deck builder: Een spel waarin je je hand met kaarten steeds verder uitbreidt met (betere) kaarten. Je speelt het met twee spelers, maar als je een extra basisset koopt of een speciale uitbreiding aanschaft, dan kan je met vier of zelfs zes spelers spelen.


Hoe het werkt Star Realms is snel uitgelegd. Je wint het spel als je je tegenstander van 50 authority (noem het gewoon maar levens of hit points) naar 0 hebt teruggebracht.
Iedere beurt trek je een aantal kaarten uit je eigen deck. Deze kaarten bepalen wat je kan besteden aan het inkopen van kaarten en aan het aanvallen van je tegenstander.
Van de geldwaarde koop je nieuwe kaarten die in het midden van de tafel liggen. Met de aanvalswaarde val je de tegenstander aan. Val je je tegenstander aan, dan verliest hij of zij de levens die er staan. En die wil je zo hard mogelijk aanvallen. Sommige kaarten zijn trouwens bases, die plaats je in het open voor je en helpen je jezelf te verdedigen en geven andere handige bonussen. Je tegenstander kan deze ook weer vernietigen. Je leert elkaar al snel te haten.
Je wil dus zo snel mogelijk nieuwe kaarten kopen en je zwakke starterskaarten dumpen om een sterk deck te bouwen. Iedere keer dat je nieuwe kaarten pakt, is de kans dan groter dat je ook betere kaarten hebt.

Maar, sommige kaarten reageren op elkaar, waardoor ze nóg sterker worden. Dit gebeurt als je meerdere kaarten hebt van één van de vier factions in het spel (handig weergegeven in rood, blauw, geel en groen). Dan maak je combo's waar menig Mortal Kombat-speler jaloers op zou zijn.
Leuk? Jazeker. Het spel is zo geleerd en potjes duren niet lang. Het bouwen van een goed deck is een proces dat veel voldoening geeft. Daar waar je eerst maximaal een aanval van twee uitvoert, wordt dat later 20+. Alle mogelijke combinaties nodigen uit tot creatieve manieren om je tegenstander aan te vallen. Bij gebrek aan beter raadt Star Realms aan. Niet in de laatste plaats omdat dit spel ontzettend goedkoop is vergeleken met andere spellen (hij wordt al voor 15 euro verkocht). Mocht je nog twijfelen, dan kan je een gratis digitale demo-versie op Steam downloaden. Vind je de spelmechanieken interessant, maar zie je liever een fantasy thema? Bekijk dan Hero Realms, van dezelfde makers.
Voor wie is het? - Voor als je je hand niet schuwt voor een potje intergalactisch beukwerk. - Voor als je Magic: The Gathering interessant lijkt, maar niet gelijk over de 2 miljoen euro wil investeren.
Voor wie is het niet?
- Jean-Luc Picard.
- Voor als je moet compenseren met grote spellendozen.
#Bordspel, #Review, #StarRealms,#IntergalactischSloopwerk, #BijGebrekAanBeter, #Picard, #MortalKombat
@Rhaaken, Cthulhu Realms kende ik nog niet. Interessant! Wel bijzonder om te zien dat het Chtulhu-thema tegenwoordig op ieder genre bordspel geplakt wordt. Of zoals ze zeggen: "ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn!"
Dan kan ik zeker ook Cthulhu Realms en Hero Realms aanraden! Toppers!