top of page

Review: Mystic Vale

  • Foto van schrijver: Vera
    Vera
  • 10 nov 2019
  • 3 minuten om te lezen

Je kent het wel, in de hoogzomer van Nederland, de droogte neemt langzaamaan elk uur een plantje uit je tuin ten hemel. Help! Wat nu? Je wil namelijk die heerlijke biologische salade maken, maar wel met sla uit eigen tuin! Je implementeert de regendans in je dagelijkse workout-schema. Let's see what happens!


Vandaag is het tijd om een van mijn favoriete kaartspellen te reviewen. Namelijk Mystic Vale. Dit spel is ontworpen door John D. Clair en komt uit 2016. De uitgever van Mystic Vale is Alderac Entertainment Group (AEG). Het kan gespeeld worden met 2 tot 4 personen. Gemiddeld duurt een potje Mystic Vale drie kwartier.

Elf: 'Hmm, is het weer tijd voor den regendans?'

Het verhaal rondom Mystic Vale is dat er een vloek heerst over de Valley of Life. Het land is dor, droog en onvruchtbaar. Jij arriveert als druïde in de Valley of Life en bent vastbesloten het prachtige land te herstellen. Dat doe je met je magische krachten.


Hoe het werkt

In Mystic Vale speel je een druïde die de Valley of Life wil herstellen. Hiervoor gebruik je kaarten die je elke beurt aanlegt in je stukje land. Je wint het spel door (spannend!) de meeste punten binnen te halen. Mystic Vale is zoals, Star Realms, een deckbuilding game.


Aan het begin van elke beurt spreid je als druïd je land uit. Je stopt zodra je drie decay symbols in je land hebt liggen. Op jouw aangelegde kaarten staat mana, dit is het geld waarmee je nieuwe kaarten kan kopen die in het uitgelegd liggen op tafel. Elke speler kan in zijn beurt van deze uitgelegde kaarten met mana kaarten kopen. Deze kaarten bevatten bijvoorbeeld coole magische onderdelen zoals victory point, mana, magic, guardians en het negeren van een decay symbol.

Wil jij je buurman flink naaien, koop dan in jouw beurt een kaart die hij graag wil! Maar daar eindigt de interactie die je met andere spelers hebt in Mystic Vale.


Zodra jij een kaart koopt steek jij hem in je... eigen plastic hoesje van de kaart waar jij hem bij wil. Mystic Vale heeft namelijk een innovatief systeem om je eigen kaarten te maken. De kaarten zijn doorzichtig en je steekt ze in plastic hoesjes van je eigen kaartenstapel. Zo kan je kaart bestaan uit maximaal drie verschillende kaarten (één aan de bovenkant, één in het midden en één onderin de kaarthoes). Overigen is het goed om te weten dat alle plastic kaarten nog een plastic laagje over de kaart hebben zitten. De kaarten worden mooier als je ze verwijdert, maar dat levert je een stapel plastic op waar menig eco-activist achterover van slaat.

En het past! Kijk hoe innovatief en 'out of the box' AEG is!

En nog meer...

Het spel eindigt als de victory points op zijn. Daarna kan je de punten gaan tellen. Vergeet dan niet de victory points mee te tellen die op je kaarten staan.


Mystic Vale is een erg prettig spel om op tafel te zetten. Het speelt makkelijk en snel. Het maken van je eigen kaarten maakt het spel nóg leuker om te spelen en is een uniek systeem. Bij Gebrek aan Beter houdt erg van spellen die erg interactief zijn. Mystic Vale is geen interactief spel, maar toch vinden wij het erg leuk om het te spelen. Sidenote: het spel is relatief duur en de uitbreidingen al helemaal. Minder leuk voor de beurs.





Zie hier het rode 'decay symbol'

 

Voor wie is het?

- Rob Verlinden

- Panoramix

- Mensen die flippo's, voetbalplaatjes en pokémonkaarten verzameld hebben

 

Voor wie is het niet?

- Mensen die zich zorgen maken om de plastic soep.

- Mensen die van veel interactie houden

- Mensen met grote vingers die het lastig vinden om twee dunne velletjes plastic los van elkaar te maken.



Commentaires


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

©2019 door Bij gebrek aan beter.

bottom of page