Review: Inis
- Jeu
- 1 sep 2019
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 okt 2019
Inis is het mooiste spel dat we hebben. En als een echte fanboy heb ik ons huis volgehangen met gesigneerde prints van de kaarten. Vindt mijn vriendin leuk. Wie kon weten dat rondtrekkende Keltische clans en mythologie zo sexy konden zijn? Inis bewijst dat. En het is ook nog eens een goed spel.

Inis (2016) is ontworpen door Christian Martinez en wordt uitgegeven door de Franse uitgever Matagot. Je speelt het met twee tot en met vier spelers. Waarom ziet Inis er zó goed uit? Dat komt omdat Matagot samengewerkt heeft met de artiest Jim Fitzpatrick uit Ierland. Fitzpatrick is vooral bekend voor zijn portret van Che Guevara. Je weet wel, die afbeelding op te veel T-shirts. Oh, ook van de albumcovers van Thin Lizzy.

Inis speelt zich af ten tijde van de kolonisatie van Ierland en is gecombineerd met een mythologische saus. Jij wil de hoge koning worden van het eiland, maar je tegenstanders hebben andere plannen. Succes.
Het spel is voorzien van prachtige, grote speelkaarten. Bij andere spellen spreken we de namen van de kaarten uit als ze gespeeld worden. Dat gebeurt minder snel bij Inis, waar je namen hebt zoals: Cuchulain, Manannan, Lug Samildanach, Darmuid and Crainne.
Inis is vreemd. Het is je zoveelste dudes on a map-spel maar het is alles behalve een oorlogspel waar je de tegenstander helemaal kapotsloopt. Sterker nog, soms is het juist voordelig dat er veel tegenstanders in jouw gebied staan. Hoe kan dat nou?
Deze koning is hoog
Hoe win je dan? Moet je de meeste punten scoren? Nee. Moet je iedereen van de kaart vegen? Nee. Heb je een rondelimiet? Nee. Bij Inis win je als je tot high king gekroond wordt. Dat doe je door één of meerdere van de volgende drie vereisten te bereiken:
- Je bent aanwezig zijn in zes verschillende gebieden (moeilijk!).
- Je bent aanwezig in gebieden met in totaal zes sanctuaries (moeilijk!).
- Je bent de baas over gebieden waar in totaal zes clans van andere spelers aanwezig zijn. (erg moeilijk!)

Gewonnen? Absoluut niet. Je moet eerst nog claimen dat je voldoet aan de criteria door jezelf als pretender uit te roepen. Op dat moment zien alle spelers je als Het Grote Kwaad en wil iedereen je kapot hebben, kapot! Heb je dat overleefd, dan heb je het spel gewonnen en ga je aan de whiskey (ja, niet whisky).
Hoe het werkt
Iedere ronde gaat eenzelfde stapel (de grootte ligt aan de hoeveelheid spelers) aan kaarten de spelers rond. De spelers nemen allemaal vier kaarten op de hand. Maar: steeds kiezen ze één kaart en geven ze de rest door, totdat iedere speler vier kaarten heeft.
Spelers spelen tijdens hun beurt één kaart (tenzij anders aangegeven). Op deze kaart staat de actie beschreven. Dat is mooi, want dat betekent dat je minder hoeft uit te leggen om te beginnen. De uitdaging zit hem in het feit dat er maar één kaart is van iedere actie. Dus als jij die kaart niet hebt, dan heeft een andere speler hem in de hand.

Deze groene actiekaarten zien er al fantastisch uit, maar dan kom je erachter dat je ook nog de rode epic tale-kaarten kan krijgen in het spel door het spelen van het spel. En deze kaarten zijn voorzien van de meest spectaculaire schilderingen van Fitzpatrick. Op een gegeven moment moment merk je aan jezelf dat je een hele stapel rode kaarten verzameld hebt om de artwork te bewonderen. Ze zijn trouwens ook nog heel goed om te spelen, maar daar gaat het niet om: je wil gewoon iets moois hebben om tegenaan te kijken. Zo oppervlakkig zijn we bij Bij gebrek aan beter.
Is het zo dat je naar een ander gebied beweegt waar anderen aanwezig zijn, dan kan kunnen spelers ervoor kiezen elkaar toe te laten in hetzelfde gebied (lief!). Maar zegt één speler jou daar niet te willen, dan gaat het hele gebied over tot een clash. En dat is vervelend, want oorlog kost je per aanval van je tegenstander een groene kaart, of een clan in dat gebied. Dus liever vermijd je oorlog, want oorlog is slecht.

Chaos en improvisatie
Bij Inis kan je moeilijk een plan maken voor de lange termijn. Iedere beurt gooien je medespelers roet in het eten en wordt je gedwongen je aan te passen. Dat is erg leuk, maar het is voor de ene speler leuker dan de andere. We kennen spelers die Inis meerdere keren gespeeld hebben en vertellen dat ze maar wat doen omdat alles toch continu verandert. Als je goed kan improviseren en houdt van een beetje chaos, dan is Inis perfect voor jou.
Voor wie is het?
- Oooooh wat mooi! - Voor als je op zoek bent naar een uniek spel met veel spelerinteractie - Voor als je je hand niet omdraait voor wat Gaeilge
Voor wie is het niet? - Voor als je er niet tegen kan dat je plannen continu in de prullenbak verdwijnen - Voor als je alles en iedereen dood wil - Voor als je het werk van Fitzpatrick niet kan waarderen
Comments