top of page

Review: Coup

  • 25 aug 2019
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 21 okt 2019

Ik vertrouw niemand meer. Dat is het gevoel dat je hebt na Coup gespeeld te hebben. Je gaat twijfelen aan de identiteit van je vrienden. Is hij altijd wel een geschiedenisleraar geweest? Of is hij die stiekeme, woestaantrekkelijke huurmoordenaar?


Dit keer geen mooie doos op de tafel, omdat wij de versie van Coup als een promo ontvingen bij de spellenbeurs in Essen: Spiel. Daar zat geen fancy doos bij, dus moet je het maar doen met een afbeelding van de doos.

Bij gebrek aan beter maakt weer tijd vrij voor een review van een klein bordspel. Coup (2012) is ontworpen door Rikki Tahta en wordt uitgegeven door Indie Boards & Cards.

In de niet verre toekomst is het regime gevallen. Jij wil de macht grijpen, en niet zomaar wat macht, maar alle macht. Probleem is dat de andere spelers precies hetzelfde willen. Oeh, conflict!

Hoe speelt het? Coup is een kaartspel waar bluffen centraal staat. Ieder potje krijgen spelers via kaarten twee geheime rollen toegewezen. En belangrijk, er zijn maar vijf verschillende rollen in het spel, die allemaal uit drie kopieën bestaan.

Verlies je allebei je rollenkaarten, dan lig je uit het spel. Degene die als laatste overblijft wint. Gelukkig zijn de rondes maar kort (maximaal tien minuten), waardoor je snel weer mee kan spelen.


Bij coup kan je munten verdienen door verschillende acties. Heb je er zeven, dan kan je een coup uitvoeren op een andere speler: deze speler verliest een kaart en kan er niets tegen doen. Heb je tien munten? Dan moet je coupen. Je maakt op die manier altijd vijanden.

Welke rollen zijn er dan? -De Captain: Jij hebt muntjes? Niet meer. -De Assassin: Jij bent nog in leven? Niet meer. -De Contessa: Jij wil mij vermoorden? Niet meer. -De Ambassador: Jij weet welke rollen ik heb? Niet meer. -De Duke: Geld maakt gelukkig.

In de nabije toekomst knipt men zich bij de kapper van The Fifth Element. Multipass!

Ook mooi: bovenstaande rollen kunnen acties van anderen verhinderen ("jij wil mijn muntjes stelen met een captain? Dat blokkeer ik met mijn eigen captain")!


Dus jij denkt dat je met je Captain- en Assassin-kaarten je ook als zodanig moet gedragen? FOUT! Lieg erover dat je de Duke hebt en je wordt snel rijk. Zeg dat je de Contessa bent als iemand je wil vermoorden met een assassin. Het mag allemaal en dát maakt Coup zo interessant en spannend om te spelen. Als andere spelers het vermoeden hebben dat je liegt, dan mogen ze je daarvan beschuldigen. Blijkt dat je inderdaad gelogen hebt, dan verlies je één kaart (bij twee lig je eruit!) en heb je dus ook minder mogelijkheden om te bluffen. Is het zo dat je juist goudeerlijk bent, dan verliest jouw beschuldiger een kaart. Hilarisch. De mooiste momenten in dit spel beleef je als je iedereen wijsmaakt een andere rol te hebben dan die je feitelijk bent. Je gaat je vrienden gek maken met je achterbaksheid.

Weinig nodig

Coup heeft niet zo veel te bieden qua uiterlijk. Er zijn maar vijf soorten kaarten en er liggen wat muntjes op de tafel. Dat is het. Gelukkig zijn de kaarten mooi vormgegeven. Maar ja, coup draait om geheime informatie, dus daar is niet veel materiaal voor nodig.

Zo ziet een speelveld eruit. Niet heel inspirerend. Maar hee, het is Theatre of the Mind.

Ik raad Coup je van harte aan. Maar, het is wel voor het type speler dat durft te liegen. Vera vindt dit spel vreselijk. Ze zegt dat het komt omdat ze het moeilijk vindt om te bluffen en te liegen. Dat zorgt voor een spanning die het spel voor haar niet leuk maakt.


Er is onlangs nog een nieuwe variant van Coup uitgekomen: Coup: Rebellion. Is die beter dan Coup? Bij gebrek aan beter zal deze later reviewen.

 

Voor wie is het?

- Voor als je Catfish kijkt en je de Catfish interessanter vindt dan het slachtoffer

- Voor als je je altijd beter voordoet dan je eigenlijk bent

 

Voor wie is het niet? - Voor als je rechtschapen, deugdzaam, behoorlijk, eerbaar, ruiterlijk en gewoon een fatsoenlijk mens bent

- Voor als je Lodewijk XVI bent

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

©2019 door Bij gebrek aan beter.

bottom of page