top of page

Review: Concordia

  • Foto van schrijver: Jeu
    Jeu
  • 18 aug 2019
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 21 okt 2019

Ave, vandaag organiseren we brood en spelen bij Bij Gebrek Aan Beter. Er gaat keiharde pecunia verdiend worden met Concordia in het Romeinse Rijk.

Maar goed, Hannibal staat voor de poorten, dus laten we deze review beginnen.


Ze pakt de pecunia alsof die stinkt.

Concordia (2013) is een spel van Mac Gerdts en wordt uitgegeven door PD-Verlag. Je speelt het met twee tot en met vijf spelers. Pas ongeveer vanaf 2018 is het spel populair geworden, waarschijnlijk omdat de eerste editie van het spel er uitzag als de kop van Medusa. Nu staat het spel in de top 20 aller tijden van boardgamegeek. Concordia is een eurogame, (het thema is ondergeschikt aan de spelmechanieken, en er is weinig drama) en normaal gesproken hebben we weinig met dat type spellen. En je speelt ook nog eens een handelaar (gaap) in plaats van een keizer, centurion of andere interessantere rollen in het Romeinse Rijk. Concordia is echter erg goed bevallen. Heel goed zelfs.

Ze zeggen dat de liefde alles overwint. Maar niet bij deze kaft. Cupido weigert raak te schieten. Gelukkig zien de edities er vanaf 2017 beter uit.

Hoe speelt het? Bij Concordia start iedere speler in Rome. Vervolgens trekken de spelers eropuit waarbij ze hun handelsposten vestigen in het Romeinse rijk. Het is de bedoeling om de meeste overwinningspunten te verzamelen (heel origineel). Je wil als Romeinse handelaar handelsposten bouwen op de plaatsen die jou goede handelsgoederen opleveren. De handelsposten die je gebouwd hebt, zijn onderdeel van een provincie en leveren goederen op als er geproduceerd wordt in die provincie. Deze goederen kan je weer verhandelen voor geld en voor andere goederen, waardoor je steeds meer te besteden hebt. Als gevolg kan je dus grotere en complexere acties ondernemen.


De kaart komt al snel vol te liggen met de handelsposten van jou en je tegenstanders. Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.

Je kan Concordia snel uitleggen. Iedere speler start met een kleine stapel kaarten. Per beurt speel je één kaart en voer je de actie uit die op die kaart beschreven is. Dat zorgt ervoor dat je weinig uit hoeft te leggen, waardoor je het spel sneller kan gaan spelen dan dat Mercurius boodschappen bezorgt vanaf de Olympus. Heb je een kaart gespeeld, dan gaat ie op de aflegstapel en krijg je 'm pas terug zodra je de tribune-kaart speelt.

Door het spelen van de senator-kaart is het mogelijk meer kaarten aan je hand toe te voegen, waardoor je nog meer acties tot je beschikking hebt. Naast acties die op de kaarten staan, geven alle kaarten je ook meer mogelijkheden om punten te scoren aan het einde van het spel, waardoor iedereen graag nieuwe kaarten wil toevoegen aan zijn kaartendeck.

Hoe je het spel speelt, staat voor een groot deel op de kaarten die je gebruikt. Lekker ad rem.

Er is helaas niet veel spelerinteractie in Concordia. Dat komt voornamelijk voor op het moment dat een speler een handelspost wil vestigen in een stad waar een andere speler al gevestigd is. Die speler moet dan meer geld betalen dan het normaliter het geval is. Met het spelen van een prefect-kaart gaat een provincie produceren, als je daar een handelspost hebt staan, produceer je goederen daar (ook al heeft een andere speler die kaart gespeeld). Maar dat er weinig interactie is, is in dit geval misschien maar goed ook: Je raakt geabsorbeerd in je eigen economische machine terwijl je als Pluto je geld telt. Ook leuk, bij het basisspel krijg je twee kaarten: het Imperium Romanum en Italia. Italia is vooral interessant omdat dit een kleinere kaart is, waardoor je als spelers snel elkaar in de haren vliegt door het ruimtegebrek. Daarnaast kan je losse kaarten kopen in de winkel, waarbij je bijvoorbeeld kan gaan spelen in Gallië, Germania, Egypte en andere locaties.


Vreemd Ik zou Concordia niet leuk moeten vinden. Mijn vriendin ook niet. Dit is een klassieke eurogame. En toch raden we je Concordia van harte aan. Reacties van vrienden die het gespeeld hebben zijn ook unaniem positief.


Het spel bevalt ons zo goed omdat Concordia een constant gevoel van vooruitgang geeft. Dat uit zich op het bord met de handelsposten die je opricht, maar ook in je eigen deck van kaarten, dat zich steeds meer uitbreidt met de kaarten die jij hebt uitgekozen. De opties die de kaarten je bieden, zorgen ervoor dat je aan het einde van het spel heel andere beslissingen maakt dan dat je in het begin van het spel doet. Op ieder gegeven moment moet je moeilijke keuzes maken, wat het spel aangenaam uitdagend maakt. Ook belangrijk: Concordia speelt snel vanwege hoe de kaarten gespeeld worden. Mis dit spel niet: Fortuna is met Concordia.

 

Voor wie is het? - Voor als je een typisch geval bent van komen, zien en overwinnen - Voor als je houten kleedjes, graantjes, steentjes, vaatjes en huisjes opwindend vindt

 

Voor wie is het niet? - Vieze Visigoten - Mensen die van plastic houden

- Ook gij, Brutus?

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

©2019 door Bij gebrek aan beter.

bottom of page