Review: Carcassonne: Goudkoorts
- 17 okt 2019
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 22 okt 2019
Hamsteréén! Ik ren naar de Albert Heijn, ik voel me koortsachtig opgewonden. Ik moet mijn gouden slag slaan! Als ik binnen ben, graai ik nog net even die laatste twee zakken koffiepads weg, voordat Henk de Vries ze kan pakken. Want ja, 1+1 gratis! Oh, en ik ga nog even strategisch in de winkelpaden staan, zodat ik beter zicht heb op alle kortingsacties en waar alle andere goudzoekers zich bevinden. Het mag niet zo zijn dat dat tuig MIJN supermarktgoud pakt. Al het luxe is voor mij! Oja, en even in m'n agenda noteren dat ik morgenavond als een gierige goudzoeker mijn tent récht voor de deur van de MediaMarkt opzet! De eerste klant die binnenkomt krijgt namelijk gratis oordopjes!
We stappen de terug de tijd in en gaan naar de Goldrush van Amerika. Toen er rond 1850 nog géén AH en MediaMarkt waren. Ook toen waren er aasgieren die al zwetend zwichtten voor het goud. Zo veel mogelijk goud bij elkaar graaien voor je eigen gewin.


Bij Gebrek aan Beter reviewt vandaag Carcassonne: Goudkoorts. Dit spel is ontworpen door Klaus-Jürgen Wrede. Het wordt uitgegeven door 999 Games en komt uit 2014. Je kan dit spel spelen met 2-5 spelers.
Hoe werkt het?
In deze variant van Carcassonne speel je de pionier die in het Wilde Westen voet aan grond probeert te zetten. Haal goud binnen, drijf handel met indianenstammen, leg spoorlijnen aan en vestig steden. De winnaar is degene die de meeste punten heeft aan het einde van het spel.
De start van het spel is simpel: zoek de starttegel en leg die op tafel. Je hebt een aantal houten mannetjes en een tent tot je beschikking. Je maakt ook stapels van alle landschapstegels, met de afbeelding naar beneden! Elke speler mag nu om de beurt een tegel trekken en aanleggen aan een steeds groter wordende kaart. Uiteraard leg je de tegels logisch aan. Je kan niet een spoorlijn uit het niets laten ontstaan of abrupt laten eindigen in een berg. Dat zou pijnlijk zijn voor de treinpassagiers. Er zijn tegels met spoorwegen, steden, bergen en prairies.

Als speler kan je een spoorlijn, een stad, berg, kerkhof of een prairie claimen door één van jouw mannetjes daarop te leggen. Let op! Je mag alleen iets claimen op de door jouw aangelegde tegel. Je scoort direct punten als je bergen, steden en spoorlijnen afbouwt. Dat wil je, want je bent een aasgier! Als er een berg wordt aangelegd, leg je een aantal mijnfiches op de kop op de berg. Het aantal goudklompjes geeft aan hoeveel je er moet neerleggen. Als je je goudzoekerstent op deze berg zet, trek je elke beurt een fiche (totdat de berg leeggeroofd is natuurlijk). Op deze fiches staan goudklompjes of stenen. Goudklompjes zijn punten waard. Stenen niets. Balen!

Leg je een spoor aan met een locomotief, dan scoor je dubbel wanneer je het spoor afrond. Je kan je buurman of buurvrouw pesten door een tweede trein aan te leggen. Dikke pech, want nu is de spoorlijn de helft minder punten waard! Of laat jouw berg aansluiten op die van Patrick. Jammer Patrick, je moet je punten delen. Maar wat Patrick zou kunnen doen als wraakactie op Anita, is zijn tent op haar berg plaatsen. Nu mag hij elke buurt een goudklompje bij 'haar berg' wegkaaien.
Bij de huidige versie van Carcassonne: Goudkoorts kijg je gratis (hoe ironisch) de mini-uitbreiding van de Sheriff. Dit houdt in dat er een aantal tegels het 'sheriff-icoontje' hebben. Trek je deze als speler, dan moet de sheriff (het gouden mannetje) verplaatst worden. Dit mannetje zet je op een berg die nog niet afgebouwd is. Je krijgt nu als sheriff van andere spelers die hun tentjes op de berg hebben geparkeerd een mijnfiche (de goudklompjes). Anita trekt natuurlijk de 'sheriff-tegel,' en teistert Patrick hiermee. Patrick levert zijn fiches in alsof Buffalo Bill zijn schietijzer op hem gericht heeft.
Als alle tegels aangelegd zijn, tel je de laatste punten. Die puntenscore hangt nog af van de grootte van de geclaimde gebieden en de niet afgebouwde projecten. De score houd je bij op het véél te grote scoreboard. Degene die de meeste punten heeft, wint! Uiteraard.
Voor wie is het?
- Mensen die de Bonus van de AH nauwlettend in de gaten houden
- Aasgieren
- Mensen die graag plannen van anderen zien mislukken
Voor wie is het niet?
- Mensen die erg gehecht zijn aan hun plannen
- Medewerkers van de AH
- Mensen die graag delen en rekening houden met hun naasten
תגובות