Nerd level 100: miniaturen verven (deel 1)
- Jeu
- 14 okt 2019
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 dec 2019
Toen ik dertien of veertien was verfde ik mijn eerste aantal miniaturen. Ik was er toen heel trots op. Nu ik ze teruggevonden heb, blijkt dat Gandalf the Grey een blauwe hoed heeft (waarom?) en dat de ringbaard van Boromir over driekwart van zijn gezicht loopt.
Ik beschouwde het verven van miniaturen als het inkleuren van een driedimensionale kleurplaat. Ik probeerde zo precies mogelijk de verf aan te brengen binnen de lijntjes. Dit ging bijna nooit goed. Maar door de komst van het internet is goede informatie altijd voorhanden. Miniaturen schilderen gaat veel minder om precisie, maar draait juist om de de technieken die je toepast! En technieken zijn te leren. Miniaturen verven is uiteindelijk niet zo moeilijk.
Dit is deel 1 in een serie van hoe je miniaturen moet verven. Moet je een miniatuur nog bouwen, kijk dan bij ons eerste artikel: Deel 0. Heb je geluk en komt je mini kant en klaar of is die al af. Lees dan verder! Wil je direct door naar het highlighten en drybrushen? Lees dan Deel 2. Instap = duur
Verven is relatief duur. Je hebt ten eerste verf nodig en een penseel. Ga ervan uit dat je zo'n 30 euro kwijt bent aan verfpotten (acrylverf). Dan heb je ook nog een primer nodig. Meestal komen primers in de vorm van spuitbussen tussen de 10 en 15 euro. Verder heb je nog penselen nodig, maar die kan je bij de hobbywinkel relatief goedkoop verkrijgen. De prijs is afhankelijk van het materiaal (synthetisch versus organisch) en de grootte van de penselen. Een set van vijf synthetische penselen kan je vaak al voor rond de 10 euro krijgen. Soms krijg je er in een starter set al een paar. Maar het is belangrijk dat je meerdere formaten en soorten penselen hebt, dit bespaart tijd en stelt je in staat bepaalde technieken toe te passen die je niet zou kunnen toepassen met één soort penseel.

We adviseren je een starter set te halen. Ik ben zelf begonnen met een starter set van The Army Painter en dat was prima bevallen. Het geeft je genoeg kleuren om alles zelf te mixen, plus een wash (en washes zijn magisch). Citadel van Games Workshop verkoopt ook starter sets, maar die zijn meer gericht op het leveren van de kleuren van een bijbehorend Warhammer-leger. Vallejo levert ook goede starter sets. Deze sets komen allemaal met veelvoorkomende kleuren. Niet tevreden met de helderheid van de kleur? Voeg dan wat zwart of wit toe.

De instap is dus duur, maar de verf gaat heel lang mee (tenminste ervan uitgaande dat je je verfpotjes niet open laat staan of omgooit). Na de instap kan het zijn dat je meer soorten verf wil kopen. Dan kunnen de kosten gigantisch uit de hand lopen (hier spreekt een ervaringsdeskundige).
Heb je al je spullen: verfset, penselen én primer, dan kunnen we starten (lak heb je ook nog nodig, maar dat komt in een volgend artikel ter sprake).
Stap 1: primer
Benodigdheden: primer, plastic/rubberen handschoen, doos
Voordat je het miniatuur gaat verven met je penselen, moet je een grondlaag aanbrengen. Hierdoor hecht de verf zich beter aan je mini. En dat is wel zo handig als je wil dat ie langer meegaat. Primers komen meestal in spuitbussen met witte of zwarte verf erin. Bij Bij gebrek aan beter gebruiken we altijd witte verf. Hierdoor zie je de details van je mini extra goed én komen kleuren beter... uit de verf. Veel mensen kiezen voor zwart, omdat als je iets vergeet te verven (of als het moeilijk te bereiken is), het door kan gaan als een schaduweffect. Het is wel veel lastiger om mooie, felle kleuren te bereiken.

'Primen' doe je altijd buiten, of in een goed geventileerde ruimte (dan wel met masker op, anders worden je longen wit/zwart). Zet een doos neer die de verf opvangt die niet op het miniatuur terecht komt. Kijk ook naar de instructies bij de primer. Als er staat dat je niet moet gaan spuiten bij 40+ graden, dan moet je dat ook niet doen.

Het is handig om een mini op iets te monteren. Bijvoorbeeld een kurk. Om de mini vast te zetten gebruiken we dubbelzijdige kleefpads (die je ook voor posters gebruikte toen je puber was). Doe ook een plastic/rubberen handschoen aan en je kan beginnen.
Spuit je verf in kort pozen (minder dan een halve seconde per keer dat je het spuitstuk indrukt) en maak steeds een beweging van omhoog naar beneden of van links naar rechts en houd de fles daarbij recht. Laat, als de mini van verf voorzien is, 'm een kwartier drogen en kijk daarna of je nog iets gemist hebt. Dan breng je opnieuw verf aan als er nog iets mist. Laat nooit verf poelen, dat betekent dat je te veel verf op je mini gespoten hebt (blaas dit zo snel mogelijk weg). Alles bedekt? Dan kan het echte werk beginnen.

Stap 2: Base coat
Benodigdheden: keukenpapier, palet, bakje water en je verf en penselen
De eerste stap bij het verven van je mini's is het aanbrengen van de base coat. Noem het je grondverf. Je gaat de hele mini voorzien van kleur.
Vooraf: neem de verf die je wil gebruiken uit de pot en meng die in een palet met wat schoon water. Want: Thin your paints. De kans is anders heel groot dat je te dikke verflagen aanbrengt. Neem daarnaast altijd zo weinig verf op in de haren van je penseel en alléén aan de tip van de haren. Je wil niet dat de verf indroogt, dus maak je penseel regelmatig schoon in je bakje water en maak het droog met wat keukenpapier. Ververs zo nu en dan het bakje water, zeker als je verf met metallics gebruikt hebt.

Het verstandigste om te beginnen met het aanbrengen van de base coat zijn de moeilijkst te bereiken oppervlakten. Nu mag je nog flink knoeien, dus doe die moeilijke plekken eerst. Verf daarna de grote oppervlakten en vervolgens de kleinere oppervlakten. Je moet steeds preciezer werken om de eerder aangebracht verf niet te besmetten, dus neem je tijd. Heb je dat eenmaal gedaan, dan is je mini voorzien van een volledige base coat (de base, de 'sokkel' hoeft nu nog niet geverfd te worden).
Stap 3: Wash, het wondermiddel Washes, ik kwam er veel te laat achter wat dit wondermiddel doet voor je miniaturen. Washes zorgen voor een schaduweffect op je mini's en trekken de kleuren dichter naar elkaar toe waardoor de mini er als één geheel uit komt te zien (in plaats van een stel bij elkaar gesmeerde losse kleuren). Wat is een wash? Een wash is een sterk verdunde inktachtige verf. Het gaat in de recessen zitten van je mini's waardoor je hele mini veel meer gedefinieerd raakt. Een wash is het middel dat je van amateur naar aardig competente schilder brengt! Het is onmisbaar.

Een wash breng je gemakkelijk aan. Neem flink wat wash in een borstel op en verspreid het over het miniatuur. Zorg er wel voor dat er geen hele poelen ergens blijven staan. Blijf dus een tijdje de wash verspreiden tot je er tevreden mee bent. Laat het een half uur tot een uur drogen en klaar!



In Deel 2 van Nerd Level 100 behandelt Bij gebrek aan beter technieken zoals 'highighting' en 'dry brushing'. De serie gaat door tot er een afgeschilderde mini staat.
Super-uitleg!