top of page

Nerd level 100: miniaturen verven (Deel 0)

  • Foto van schrijver: Jeu
    Jeu
  • 29 sep 2019
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 27 dec 2019

In deze reeks artikelen leggen we de basis uit van hoe je miniaturen van saai grijs plastic transformeert tot jouw eigen meesterwerken. Waarom je miniaturen verven? Omdat je dan iedereen jaloers maakt. IEDEREEN. Vandaag starten we bij deel 0: Hoe bouw je een miniatuur.


Deel 0? Nou dat komt omdat je soms de pech (of het geluk hebt) dat je miniaturen in delen geleverd worden. Dat ze vastzitten in plastic rekjes die ook wel sprues genoemd worden. Dat je zo'n heel ding nog moet bouwen van de grond af aan, voordat je kan gaan verven. Dat is wat we hier gaan doen.


Veel miniaturen in bordspellen komen tegenwoordig kant en klaar en hoeven niet meer gebouwd te worden, maar dat is niet altijd het geval. Wargames zoals Warhammer leveren normaliter hun miniaturen in plastic sprues. Dit soort miniaturen kan je vaak veel persoonlijkheid geven doordat je ze gemakkelijk aan kan passen naar jouw eigen stijl. Dan is dat bouwen toch wel erg leuk. Heb je je mini eenmaal gebouwd, dan kan je 'm gaan verven.

 

Benodigdheden Om een miniatuur te bouwen heb je het volgende gereedschap nodig:

Wij gebruiken meestal Uhu-lijm. Die kan je bij veel (spellen)zaken krijgen en kost je maar een paar euro. Gelukkig maar, want miniaturen verven kan een dure hobby zijn

- Plasticlijm: Plasticlijm is dé manier om plastic miniaturen te lijmen. Deze lijm smelt de plastic oppervlaktes aan elkaar vast. Dat zorgt ervoor dat je miniaturen minder gevoelig zijn voor het uit elkaar vallen als je ze laat vallen. Plasticlijm heeft een korte tijd nodig om in te werken. Dat is ideaal omdat je foutjes zo makkelijk kan herstellen en dat het ook niet té lang duurt voordat de lijm gehard is. Ga alsjeblieft niet met secondelijm aan de slag, dat wordt een puinhoop (de arm van mijn cave troll van The Lord of the Rings die ik zestien jaar geleden 'bouwde' levert nog steeds pijnlijke flashbacks op). - Tang: Zonder tang ben je nergens. De sprues waarin de onderdelen van je mini zitten zijn keihard. Je kan de onderdelen los proberen te draaien met je vingers, maar dat is alleen aan te raden als je alles al kapot wil hebben. O ja, altijd met de platte kant naar het onderdeel van de mini knippen!

De spullen die je nodig gaat hebben.

- Vijlen: Bij gebrek aan beter raden we minimaal twee vijlen aan. De een moet plat zijn en de ander rond. Na het uitknippen van je miniaturen met de tang blijven vaak plastic restjes zitten (waar het onderdeel vast zat aan de sprue). Die kan je dan wegvijlen.


Hobbymesje: Erg handig om flinke uitstulpingen weg te halen waaroven je anders eeuwen zou moeten vijlen. Let op dat je jezelf niet snijdt (tenzij je een Khorne leger bouwt natuurlijk), want het is tenslotte scherp spul.

Voorbeeld

Okee, we hebben net de benodigdheden besproken. Tijd voor een voorbeeld. We bouwen een Skitarii Ranger van Warhammer 40.000, maar deze stappen gelden voor ieder miniatuur dat nog gebouwd moet worden.

Zo moet 't er uiteindelijk uitzien. Religieuze marsmannen die broodroosters vereren als de manisfestatie van de Machine God.

Zo ziet je mini eruit als je er niks mee doet.

Niet eigenwijs zijn, gewoon dat boekje lezen.

Stap 1: Lees de bijsluiter Yes, net als in je medicijndoosjes zit er een bijsluiter in de pakketten. Volg de instructies en maak jezelf bekend met de iconografie, voordat je dingen lijmt die nooit gelijmd hadden moeten.






Stap 2: Knip een setje onderdelen uit dat je aan elkaar moet lijmen Volg het instructieboekje en knip de onderdelen uit die je voor een eerste stap nodig hebt. Snij en vijl overtollig plastic van de onderdelen af (het maakt niet uit of een mini licht beschadigd raakt, je gooit er later nog grondverf overheen). Wees er zeker van dat je alle uitsteeksels weggevijld hebt op de plekken die je aan elkaar gaat lijmen, anders sluiten de onderdelen niet goed op elkaar aan. Jammer!

Zie, er zijn nog veel platic uitstulpsels die we weg moeten snijden en vijlen.


Stap 3: Ga voort en lijm! Lijmsnuivers opgelet, nu begint het echte werk. Breng een kleine laag plasticlijm aan op de randen van de onderdelen die je op elkaar gaat zetten. Druk deze dan tegen elkaar en houdt het vast tot er geen beweging meer inzit.

Stap 4: Laat de lijm harden en knip een volgende set uit De lijm heeft even nodig om te verharden. Laat de mini even met rust en knip, snij en vijl de volgende onderdelen.

Stap 5: Herhaal de vorige stappen tot je mini afgebouwd is

Tsja, op een gegeven moment is je mini gewoon af!

Doordat de romp al verhard was, konden we gemakelijk dit joekel van een kanon monteren.

Klaar om geverfd te worden.


Het bovenstaande is de basis van wat je nodig hebt om een miniatuur te bouwen. In Deel 1 gaat Gebrek aan beter in op hoe je je miniatuur voorziet van een basislaag verf en hoe je gelijk een semi-professionele verver wordt door het gebruik van de magische 'washes'. In Deel 2 behandelen we het toepassen van 'highlights' en 'drybrushing'. Ook vertellen we hoe je een miniatuur niet moet verven. Zie onder.

 


Comentários


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram

©2019 door Bij gebrek aan beter.

bottom of page