Nerd level 100: miniaturen verven (deel 2)
- Jeu
- 27 dec 2019
- 3 minuten om te lezen
Miniaturen verven werkt als een afrodisiacum: "Als je miniaturen verft, kan je mijn nagels verven." Dat is volgens onze in-house nagellakexpert een feit, omdat je dezelfde technieken gebruikt als bij het nagellak aanbrengen. Nooit geweten. Zet het, op eigen risico, op je Tinder-profiel.
Dit is deel 2 in een serie van Bij gebrek aan beter over hoe je miniaturen moet verven. Moet je een miniatuur nog bouwen, kijk dan bij ons eerste artikel: Deel 0. Voor de eerste drie stappen, van 'grondverf' tot aan het gebruik van het wondermiddel van washes, lees dan Deel I. Ben je klaar voor de volgende stappen? Lees dan verder!

Nu we de basecoat en de washes op onze mini hebben zitten, kunnen we door met het versterken van de kleuren op de mini.
Stap 4: Je vieze wash verschonen Je mini ziet er na de toepassing van de wash al mooi uit, maar de kleuren zijn door diezelfde wash erg donker geworden.
Deze fase bestaat uit het het corrigeren van plekken die te donker geworden zijn. Dat doe je door opnieuw de basecoat aan te brengen, maar zonder dat je de kleur aanbrengt in de recessen van je mini (die moeten donkerder zijn om schaduw te simuleren). Heb je de kleur opnieuw aangebracht en de dieper gelegen plekken vermeden? Mooi, je hebt een lichte highlight gemaakt. Nu wil je het effect versterken met echte highlights.

Stap 5: Highlighting
Highlighten doe je door de kleur die je net hebt gebruikt te verlichten, door bijvoorbeeld een witte verf erin te vermengen. En anders (als je die luxe hebt) door het gebruikt van een lichtere verf. Alléén op de uitstekende delen breng je de verf aan. Dit vereist dus de nodige precisie. Doe dit bij alle kleuren op de miniatuur en je ziet een mooi contrasteffect ontstaan.

Pro-tip: Wil je je miniaturen van meer drama voorzien? gebruik dan een andere kleur om te highlighten. Bij de bovenstaande foto is voor de mantelkap oranje gebruikt voor de randen, in plaats van een lichter rood.


Stap 6: Edge highlighting Nadat je je mini van grovere highlights hebt voorzien, ga je door met de méést uitstekende randen. Deze randen voorzie je van de lichtste kleur (nog meer wit in je verf, of een nóg lichtere verf). Het is gemakkelijk om over de randen heen te schieten met je penseel. Daarom gebruiken we waar mogelijk de volgende methode: In plaats van dat je de punt van het penseel gebruikt, gebruik je de dwarszijde. Op die manier schiet je nooit over de rand heen en blijft de verf beperkt tot enkel de rand. Ideaal voor smalle randen!

Optionele stap: Drybrush
Drybrushing is een techniek die je niet altijd toepast om te highlighten. En dat is jammer, want drybrushing is (net als het aanbrengen van washes) ontzettend makkelijk en bevredigend omdat je direct resultaat ziet. Deze techniek gebruik je op oneffen oppervlaktes met veel textuur, zoals bijvoorbeeld een vacht, grond, bakstenen en onregelmatig haar. Drybrushing is bijzonder efficiënt om te gebruiken op gebouwen en andere vormen van scenery, zoals bomen en rotsen.

Om te drybrushen heb je een kapotte penseel nodig, of een goedkope die je wel kan missen. Breng de verf aan op de haren van de kwast en veeg het merendeel af op keukenpapier. Zorg ervoor dat er nauwelijks verf op de kwast overblijft. Met de laatste verfresten op je penseel strijk je ruw (daarom wil je een kapotte penseel gebruiken) heen en weer op de bovenst gelegen delen van de oppervlakte waar je de verf wil aanbrengen. Daar zal de verf zich hechten, waardoor je een sterke highlight creëert

Foutjes? Veel beginners zijn bang dat fouten bij het verven permanent zijn. Dat is niet zo. Iedereen maakt fouten en al helemaal bij zoiets precies als het schilderen van miniaturen. Sommige foutjes zijn makkelijk te herstellen. Ben je uitgeschoten? Dan breng je daar opnieuw de kleur aan. Soms moet je echter even opnieuw beginnen. Bij het onderstaande voorbeeld waren we niet tevreden met het bereikte effect en hebben we een andere methode gebruikt die simpeler was én een beter resultaat bereikte.


In het volgende deel beschrijven we de laatste stappen voordat je mini klaar is: basing (het maken van een landschap waar je mini op staat) en het sealen van de mini zodat ie klaar is voor gebruik op je tafel.
Comments