De families op jouw tafel
- Jeu
- 6 nov 2019
- 4 minuten om te lezen
Als je de eindbaas wil zijn in de nerdhiërarchie, dan moet je het verschil kennen tussen de 'bordspelfamilies'. Dan kan je die plebejers zonder kennis van zaken eens flink te kakken zetten. De alfa-nerds zijn tot de conclusie gekomen dat er drie grote families zijn: Eurogames, Ameritrash en Wargames. Vaak hebben spelers sterke voorkeuren voor één familie. Zo zijn er ware Ameritrashers en puristische Eurogamers die op elkaar neerkijken. Wargamers worden altijd beschouwd als de eeuwige inwoners van de kelders van hun ouders.
In dit artikel legt Bij gebrek aan beter uit waar iedere familie voor staat. Deze families zijn veralgemeniseringen. Vaak valt een bordspel onder meerdere families, maar het hebben van kennis over een soort helpt wel in het bepalen of een spel aan jouw smaak voldoet. Het is recentelijk ook gangbaar dat spelontwerpers de beste elementen van iedere familie combineren. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.

Eurogames
Eurogames zijn spellen waarbij het thema ondergeschikt is aan spelmechaniek. Ze worden ook wel eens German Style Games genoemd. Dat komt omdat vroeger (en nog steeds) veel van de designers van dit type spel uit Duitsland afkomstig zijn.
Onze vuistregel is dat als je het thema probleemloos kan vervangen met een ander thema, dan heb je te maken met een Eurogame. Hele succesvolle Eurogames hebben bijvoorbeeld een goed spelmechaniek dat gemakkelijk op verschillende thema's gebruikt kan worden. Kijk bijvoorbeeld naar Carcassonne. Hoewel dat vernoemd is naar de gelijknamige stad, vinden we daar nu allerlei andere thematische edities van, zoals een Carcasonne voor de Gold Rush, een Carcassonne voor Star Wars, voor de Amazone, Mayflower, etc.. En dit past prima, het spelmechaniek is sterk en het thema van de stad Carcassonne is zwak genoeg om het zonder problemen te vervangen door iets anders. Meestal komen deze spellen gepaard met enkele honderden houten blokjes die je als een neuroot over het bord gaat schuiven. Eurogames staan derhalve ook bekend als blokjesschuifspellen. Een ander kenmerk is dat Eurogames maar weinig spelerinteractie kennen. Je bent vooral lekker met jezelf bezig.

Ameritrash
Ameritrash klinkt alsof je de meest goedkope rotzooi van Amerika te pakken hebt. Maar dat is het niet. Spelmechanieken zijn bij Ameritrash-spellen over het algemeen ondergeschikt aan het thema. Ameritrash wordt ook wel eens American Style genoemd, dat toch echt vriendelijker klinkt. Maar ja, Ameritrash is inmiddels een geuzennaam geworden voor de fans van deze familie.
In Ameritrash-spellen is willekeur een veel groter element dan bij Eurogames. Bij Eurogames vind je af en toe ook willekeur, maar die vindt plaats vóórdat een speler een actie ondernomen heeft. Bij Ameritrash vindt dat met regelmaat plaats nádat een speler een actie onderneemt (raak je de vijand, of mis je hem?). Als gevolg van de willekeur biedt het spelen van Ameritrash-spellen veel meer mogelijkheden voor het vertellen van fantastische verhalen.
Deze familie blinkt normaliter uit in spelerinteractie. Het is gangbaar in deze familie dat je je medespelers flink pijn gaat doen. Zij jou ook, dus je moet kunnen incasseren.

Wargames Wargames, de naam zegt het al. Dit zijn spellen waarbij het voeren van gewapende strijd het belangrijkste element van het spel is. Wargames komen in twee soorten. Het 'kartonnen' soort en het soort dat met miniaturen werkt. H.G. Wells, de auteur van War of the Worlds heeft zich als een van de eersten bezig gehouden met wargames. Dat werkte met speelgoedsoldaatjes en scenery. Hij heeft er zelfs regels over geschreven. Wargames vind je in historische settings, maar ook in fantasy en science fiction.

Voor beide soorten wargames geldt dat er een hele boekenkast aangeschaft moet worden om een spel te spelen. Er zijn vaak zo veel regels beschikbaar dat iedere voetnoot ook nog een addendum heeft en die weer doorverwijst naar het register. Uiteindelijk ga je een aannemer inhuren voor een aanbouw om de bibliotheek van je wargame-hobby te huisvesten. Kartonnen wargames

Deze wargames onderscheiden zich door een kartonnen bord waarop je speelt. Daarbij verplaats je waarschijnlijk kartonnen fiches of abstracte houten of plastic vormpjes. Deze wargames duren vaak zó lang dat je in je testament moet opnemen dat iemand hem voor je afmaakt. Er zijn hier uitzonderingen op, zoals Conflict of Heroes, dat je binnen een paar uur wel af kan ronden. Een ander uiterste is The Campaign For North Africa, waar je een kleine 1500 uur voor nodig hebt.

Miniature wargames

Deze wargames speel je zonder speelbord. Jouw troepen worden vertegenwoordigd door miniaturen die je zelf geschilderd hebt. Het landschap heb je waarschijnlijk zelf gebouwd of kant-en-klaar gekocht. Hier zit dus een groot hobby-aspect aan vast. De instapdrempel is hoog. Naast het kopen, bouwen én schilderen van een leger moet je je inlezen in de algemene regels en in de regels die specifiek voor jouw eenheden gelden. Vaak moeten hiervoor boeken aangeschaft worden. Dan moet je ook nog je tegenstander erop vertrouwen dat hij of zij de regels die specifiek voor zijn of haar leger gelden kent. Wargamers dromen over nieuwe regels. Sterker nog, in de marketing van Games Workshop, worden meer regels als iets positiefs omschreven.
Deze wargames worden vaak in speciaalzaken gespeeld en minder snel bij mensen thuis. Je moet dus een sociale drempel over om deze te spellen te spelen. Eenmaal binnen, dan kan dit heel leuk zijn. Mocht je het interessant vinden, maar durf je de sprong nog niet te wagen, kijk dan naar instapspellen, zoals Warhammer Underworlds.
Meer soorten spellen
Later zal Bij gebrek aan beter ingaan op roleplaying games zoals Dungeons & Dragons en Megagames, spellen die je met meer dan 30 mensen speelt.
Comentarios